четвер, 6 червня 2019 р.


ЯК ВИВЧИТИ АНГЛІЙСЬКУ ВИМОВУ

Вимова дуже важлива. Набагато важливіша, ніж граматика. Наприклад, коли ви розмовляєте і використовуєте дієслово в теперішньому часі замість дієслова в минулому часі, то це, можливо, не вплине на загальний зміст вашого повідомлення. Але, якщо вимова не коректна, у вас будуть проблеми… не дивлячись на те, наскільки ідеально ви знаєте граматику. 

Тож, що ви можете зробити, щоб вдосконалити вимову? 

Найважливіше, це зрозуміти, що англійська мова – це мова інтонації. Англійська вимова фокусується на конкретних наголошених словах, в той час як ненаголошені слова вимовляються швидко, майже зливаючись із наголошеними. До наголошених слів відносять іменники (dog, table, etc.), дієслова (sit, run, etc.), прикметники (beautiful, wonderful, etc.) і прислівники (quickly, slowly, etc.). Більшість інших слів ненаголошені. Це так звані службові слова: артиклі (a/the), допоміжні та модальні дієслова (am, is, are, do, can, etc.), прислівники (in, at, to, etc.), та сполучники (and, but, etc.). 

Щоб продемонструвати вам про що йдеться мова, прочитайте наступні речення вголос, наголошуючи виділені слова: 

a) The nice man arrived punctually in the morning
b) She can do it on Monday as long as she doesn’t have to finish the reports for the afternoon

Зверніть увагу, що читання другого речення займає приблизно стільки ж часу скільки і першого речення, хоча воно набагато довше, ніж перше. Це тому що в кожному реченні п’ять наголошених слів. Тому, коли ви розмовляєте, слід наголошувати смислові слова і «пропускати» ненаголошені. Ось в чому секрет англійської вимови. 

Наступне, що вам необхідно зробити. це навчитися читати фонетичну транскрипцію. Це дуже корисно. В англійському алфавіті 26 літер, але в англійській мові звуків набагато більше. Тож, вивчіть транскрипцію! Тоді, коли ви шукаєте слово в словнику, ви можете побачити, як воно вимовляється. 

Але, який же найкращий спосіб вдосконалити вимову? 

ГОВОРИТИ! Говоріть англійською вголос. Говоріть самі з собою. Вимовляйте слова вголос. Читайте тексти з книжок, журналів, газет вголос. Читати «про себе» і вголос це зовсім різні речі. Передача мови від мозку до мовленнєвого апарата – дуже ефективний метод. Ви можете стикнутися з такою проблемою, що ваш язик не буде вас слухатися, але не варто зупинятися! Тренуйтеся! (Можете скористатися різноманітними англійськими скоромовками.)

Також, багато слухайте та повторюйте. Дивіться відео та слухайте записи. Робіть паузи та повторюйте речення, копіюючи інтонацію, наголоси, темп, ритм, тон і т.д. Дивіться новини та копіюйте їхню манеру говоріння. Також, можете записати себе на аудіо, прослухати і порівняти свою вимову з оригіналом. 

І, нарешті, спробуйте цю корисну вправу, щоб дійсно вдосконалити вимову. Знайдіть аудіо запис (до 10 хвилин), на якому хтось розмовляє англійською. (Гарно, якщо у вас буде текст до цього аудіо). Прослухайте його декілька разів, щоб ознайомитися. Потім, почніть інтенсивно слухати. Глибоко вдихніть, ввімкніть запис із самого початку і повторюйте речення одночасно із записом. Не повторюйте після речення, говоріть паралельно зі спікером, копіюючи інтонацію, вимову, наголоси. Зробіть це декілька разів (20 – це не занадто багато!). Потім переходьте до наступного речення, і так до кінця запису. Потім почніть все спочатку, доти, доки ви не знатимете все напам’ять. 

Хай щастить!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації